ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ – ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΓΓΙΤΗ

Το Σπήλαιο της Αλιστράτης άρχισε να λειτουργεί από το 1998. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα όχι µόνο της Ελλάδος αλλά και έως ένα από τα ομορφότερα της Ευρώπης µε εξαιρετικά πλούσιο σταλαγµιτικό και σταλακτιτικό διάκοσμο. Το μήκος των διαδρόμων αγγίζει τα 3 χλμ ενώ ο επισκέπτης διανύει διαδρομή περίπου ενός χλμ.
Το Σπήλαιο παραμένει ανοιχτό τόσο τις καθημερινές όσο και τις αργίες και η περιήγηση διαρκεί μία ώρα. Ο διάδρομος του σπηλαίου είναι τελείως επίπεδος και προσπελάσιμος σε άτομα µε ειδικές ανάγκες.

Σε απόσταση μικρή από το τουριστικά άψογα αξιοποιημένο σπήλαιο βρίσκεται το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη μήκους 15 χλμ και βάθους, σε μερικά του σημεία, που φτάνει τα 80 με 100 μέτρα. Το Φαράγγι ξεκινά από τα όρια του δημοτικού διαμερίσματος της Συμβολής και τερματίζει θεαματικά στην πεντάτοξη πέτρινη γέφυρα της Αγγίστας. Κατά μήκος της ροής του ποταμού, που σχηματίζει “μαιάνδρους” και προσφέρεται για “ράφτινγκ”, υπάρχουν στις βραχώδεις πλαγιές του φαραγγιού μικρά και μεγάλα σπήλαια, τα οποία κάποτε πρόσφεραν προστασία σε μικρές προφανώς ανθρώπινες κοινότητες την ύπαρξη των οποίων μαρτυρούν τα βραχογραφήματα, έργα του 5ου – 6ου μ.Χ. αιώνα που παριστάνουν διάφορα ζώα, όπως π.χ. ελάφια και καμήλες, καθώς και σκηνές του καθημερινού βίου.
Η τοπική παράδοση θέλει το φαράγγι του Αγγίτη, που είναι γνωστό στους κατοίκους της περιοχής και ως “Στενά της Πέτρας” ή “Διώρυγα” να είναι τεχνικό έργο των Μακεδόνων του Φιλίππου του Β’, όμως, είναι βέβαιο, πως πρόκειται για μια επιγενετική κοιλάδα του ποταμού που προέκυψε από τις εξελικτικές γεωλογικές δράσεις ανάμεσα στις οροσειρές του Παγγαίου και του Μενοικίου. Ακολουθώντας φυσικά μονοπάτια που ξεκινούν από τη Συμβολή, τη Λευκοθέα και, βέβαια, το σπήλαιο της Αλιστράτης, ο περιπατητής έχει πρόσβαση στο Φαράγγι, που έχει πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

 

ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΛΙΣΤΡΑΤΗΣ 3