ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ- ΦΡΑΓΜΑ ΚΕΡΚΙΝΗΣ

Ο Λιθότοπος, «Καγιαλή-Kayali» όπως λεγόταν μέχρι το 1928, βρίσκεται νοτιοδυτικά του Δήμου Ηράκλειας Σερρών στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Λιθότοπος, είναι ένα ημιορεινό χωριό, με υψόμετρο 45 μέτρα, το οποίο βρίσκεται χτισμένο πάνω σε δύο λόφους, στους πρόποδες των Κρουσίων, ακριβώς δίπλα στον ποταμό Στρυμόνα αφού εκεί βρίσκεται και το μεγάλο φράγμα του ποταμού και η νότια άκρη της λίμνης Κερκίνης.Στον Λιθότοπο ζουν περίπου 700 μόνιμοι κάτοικοι και βρίσκεται 35 χιλιόμετρα από την πόλη των Σερρών, 100 χιλιόμετρα από την πόλη της Θεσσαλονίκης και 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Η Κερκίνη δημιουργήθηκε το 1932, όταν έγινε το φράγμα στην περιοχή του Λιθότοπου, ώστε να συγκρατεί τα νερά του ποταμού Στρυμόνα και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού. Το 1982, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας της λίμνης εξαιτίας των φερτών υλών από τον Στρυμόνα, κατασκευάστηκε νέο φράγμα. Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από 54.250 έως 72.110 στρέμ. ανάλογα με την εποχή.
O Λιθότοπος έχει αναδειχτεί σε προορισμό εναλλακτικού τουρισμού, τους χειμερινους αλλα και τους καλοκαιρινούς μήνες σε Ελλάδα και εξωτερικό, λόγο των σημαντικών υποδομών που διαθέτει.
Στον Λιθότοπο ο επισκέπτης έχει άμεση επαφή με την αγροτική ζώη , τις καλλιέργειες, με την φύση, τη χλωρίδα και την πανίδα. Πέρα από την φιλοξενία και τις απαραίτητες ανέσεις που προσφέρουν τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία μας ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες. Ενδεικτικές από αυτές είναι:
• Παρατήρηση οικοσυστήματος (πουλιών, πανίδας, χλωρίδας, επισκέψεις στον υγροβιότοπο της Λίμνης Κερκίνης, κ.λ.π)
• Αθλήματα δραστηριοτητες (ιππασία, κανό, πε πεζοπορία κ.λ.π),
• Πολιτιστικές περιηγήσεις (επισκέψεις σε μοναστήρια, εκκλησίες, λαογραφία μουσεία, κ.ά., παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους).
• Γαστρονομία – Ελληνικής κουζίνας, τοπικά προϊόντα κ.λ.π
Επιπλέον το Γραφείο Προώθησης Οικοτουρισμού στο Λιθότοπο καθώς και το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνηςστην Κερκίνη παρέχουν στον επισκέπτη ενημέρωση καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

 

ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ 3 ΦΡΑΓΜΑ ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ 1

 

ΛΙΘΟΤΟΠΟΣ 4 ΦΡΑΓΜΑ