Η Πρώτη, ένα χωριό όπου το παρελθόν και το παρόν συνυφαίνονται για να δημιουργήσουν μια μαγευτική ατμόσφαιρα, περιμένει τον επισκέπτη για να του αποκαλύψει τις κρυμμένες ομορφιές της.
Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 310 μέτρα, στους πρόποδες του χρυσοφόρου βουνού Παγγαίου από τη βόρεια πλευρά του.

Οι ομορφιές της Πρώτης είναι πολλές και ηπεριήγηση σε αυτή είναι ένας μαγευτικός περίπατος, μια διαδρομή στην ιστορία του: πλακόστρωτα παλιωτά δρομάκια, κατοικίες φτιαγμένες με τηνπαγγαιορίτικη αρχιτεκτονική, δείγματα μακεδονίτικων επιρροών, γραφικό τοπίο με φυσική καλλονή, παραδοσιακό μέρος, με μια ομορφιά που πηγάζει από το σμίξιμο παρελθόντος και παρόντος… δημιουργούν μια εικόνα βγαλμένη σαν από παραμύθι.
Χωριό με πλούσια παράδοση αλλά και με δυνατότητες για σύγχρονες δραστηριότητες: φυσιολατρικέςθρησκευτικές,οινογαστρονομικές.
Διάφορα δρώμενα και εκδηλώσεις τέρπουν τον επισκέπτη σε κάθε εποχή του χρόνου.

Παράλληλα, είναι ένα μέρος που οι κάτοικοί του αγαπούν πολύ και φροντίζουν και συνεχώς αναβαθμίζουν. Απόδειξη η κεντρική πλατεία, πρόσφατα ανακαινισμένη, που συνδυάζει τις ομορφιές του παρόντος και του παρελθόντος και προβάλλει τη μεγάλη ιστορία του χωριού.

Πολλά και όμορφα μαγαζιά περιμένουν να φιλοξενήσουν τον επισκέπτη με νόστιμους τοπικούς μεζέδες και αγνό τσίπουρο παραγωγής του χωριού.

Καλαίσθητα δημόσια κτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν αναπτυχθεί είτε μέσω εμπνευσμένων δραστηριοτήτων όπως η Μαθητειάδα, είτε μέσω ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, καθώς και η δυνατότητα για διάφορες δραστηριότητες μέσα στη φύση, συμπληρώνουν όλα όσα θα ήθελε και ο πιο απαιτητικός επισκέπτης.

Ο επισκέπτης πρέπει να επισκεφτεί την Ιερά Μονή Αγίας Ανάληψης και το καταφύγιο. Μπορεί επίσης να συνεργαστεί με τους τοπικούς συλλόγους για την συμμετοχή σε δράσεις.
Με έδρα την Πρώτη μπορεί κανείς νοτιοδυτικά, σε απόσταση 25 χλμ., να βρει τον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης και να επισκεφτεί το Μουσείο, στα βορειοδυτικά σε 20χμ. το σπήλαιο της Αλιστράτης και το φαράγγι του Αγγίτη, όπου μπορεί να δοκιμάσει extreme sports, στα βορειοανατολικά, στα 10χμ., την Ιερά Γυναικεία Μ. Παναγίας Εικοσιφοίνισσας και στα 40χμ. τοναρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.

Είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη μέσω της Εγνατίας οδού από τα αστικά κέντρα από τα οποία απέχει Θεσσαλονίκη 120 χλμ., Σέρρες 50 χλμ., Δράμα 27 χλμ., και 50χμ. από Καβάλα.

 

PROTI SERRES 2 agia-analipsi PROTI SERRES 4